Kävelen Helsingistä Lahteen

2011 March 30

Olen suunnitellut tätä jo reilun vuoden, ja nyt on eeppisen vaalivaelluksen aika. Kokeilen kestävyyteni rajoja ja kävelen Helsingistä Lahteen – vuorokaudessa.

Olen jäänyt paitsi paljosta urheilusta lapsena astman vuoksi. Jääkiekko, jalkapallo ja muu ryhmäliikunta eivät koulussa hetkauttaneet, mutta sen sijaan kokeilin lapsena telinevoimistelua ja paria kamppailulajia. Lukiossa kokeilin jonkin aikaa laskuvarjourheilua. Armeijakin jäi väliin, koska Cooperin testi on jäänyt kesken. Nykyään harrastan boulderoimista ja ilman sen kummempaa urheilutarkoitusta olen kävelen paljon. Bouldering eli kalliokiipeily on varsin anaerobista liikuntaa, ja kävelykin on niin vähän rasittavaa, että astmaatikkokin jaksaa. Kokeillakseni kestävyyttäni teen kävelemisestä paljon tavallista haastavampaa pidempämällä tavallisen kävelylenkin vuorokauden vaellukseksi. (Tervetuloa muuten Piraattinuorten boulderingtapaamiseen lauantaina.)

Ohessa Google Mapsista kaapattu kuva pääasiallisesta reitistä. Tottakai tässä täytyy vielä suunnitella pikkuteiden käyttöä, koska tehokas kävely ei oikein onnistu moottoriteiden varsilla. Kokonaismatkaksi tulee noin 105 kilometriä, joten jos haluan hoitaa koko matkan 24 tunnissa, tulisi keskinopeuteni olla (vähintään) 105 km /24 h = 4,375 km/h. Google Maps ehdottaa matka-ajaksi kävellen 21 tuntia ja 40 minuuttia, ja taukoihin pitänee varata ainakin pari tuntia, joten tasaiseksi kävelynopeudeksi täytynee saada jotakin välilä 5–6 kilometriä tunnissa. Kävelen tavallisesti varsin rivakasti, joten en näe tätä ongelmana. Tulevaa väsymystä en kuitenkaan osaa vielä kovin hyvin ennakoida.

Menneillä viikoilla olen keskittynyt jalkojen sekä yleiskunnon treenaamiseen ja tutustunut kävelemisen fysiologiaan. Kerron tutkimuksistani ja valmistautumisesta urakkaan lisää tuonnempana.

Tulevia harjoituskävelyitä:

pe 1.4. Puistola–Kerava, 17 km

su 3.4. Puistola–Järvenpää, 26 km

ti 5.4. Helsinki–Järvenpää, 39 km

… joita tulee lisää. Minun kannattaisi kai kävellä esimerkiksi myös väli Helsinki–Mäntsälä, että voisin siinä samalla suunnitella tarkempaa kävelyreittiä kohti Lahtea.

Itse 105 kilometrin kävelysuoritus lähtisi suunnitelmani mukaan käyntiin Helsingin keskustasta perjantaina 15. huhtikuuta kello 12. Tarkoitus olisi sitten olla perillä Lahden keskustassa kello 12 seuraavana päivänä.

Mukaan kävelemään saa tulla – vaikka vain osaksi matkaa! Pidän huolen, että kulkuani voi seurata GPS:llä (mahdollisimman) reaaliaikaisesti kuten tälläkin hetkellä sijaintini näkyy sivun oikeasta laidasta löytyvästä kartasta. Haluaisin myös stremata videota matkalta, vähintään kännykälläni. Tätä varten pitänee hommata vara-akkuja Nokia E90-kommunikaattoriini… Sponsoreita, anyone?

Otan nyt siis vastaan kaikenlaisia ohjeita ja vinkkejä. Miten kannattaa kävellä? Mitä ja milloin kannattaa syödä ja juoda matkan aikan? Minkälaiset kengät messiin?

Jos haluat seurata menoa, liity Facebook-tapahtumaan. Otan mielelläni vastaan kaikenlaisia neuvoja ja kysymyksiä. Tukijoukkojakin kaivataan, ettei Joonas löydy lauantain ja sunnuntai välisenä yönä tajuttomana ojasta.

Olen säveltäjä, opettaja ja eduskuntavaaliehdokas numero 180 Helsingistä. Jos ajatukseni miellyttävät kiinnostavat, voit fanittaa Facebookissa. Vaalilahjoitukset voi osoittaa suoraan piraattipuolueelle.