Avoin kirje VR:lle – Visa Electron

2010 November 8
by Joonas Mäkinen

Kirjoitan tätä asiakaspalautetta junassa matkalla Pasilasta Kouvolaan. Matkustan taajamajuna Z:lla edellisen InterCity-yhteyden sijaan, ja minua kismittää, että myöhäisemmän yhteyden vuoksi minulta jää nyt Kouvolassa väliin kaksi laulutuntia ja harjoitusaikaa illan pianokonserttia varten.

Kuljen myöhäisemmällä junalla siksi, että noin kolmen minuutin vaihtoaika Pasilassa ei jättänyt minulle aikaa käydä pankkiautomaatilla nostamassa käteistä. Koska minulla ei ole luottokorttia, eikä Visa Electron käy maksuvälineenä junassa, matkani peruuntui.

Totta kai olisin voinut valmistautua matkaan paremmin varmistamalla, että minulla on riittävästi käteistä mukana. Maailma ei ole täydellinen, kaikenlaista voi aina käydä ja jokainen matkustaja voi varautua matkoihinsa paremmin, mutta tämä ei poista itse ongelmaa, vaikka tekeekin todennäköisemmäksi onnistuneen lopputuloksen. Paheksuntani toimimatonta maksupalveluteknologiaa kohtaan on tietenkin laajempi, eikä tämä koske vain VR:ää tai Visa Electronia. Odotan kuitenkin Valtion Rautateiden ottavan aktiivisesti agendalleen pysyä mukana kehityksessä ja tehdä matkustaminen kaikille mahdollisimman helpoksi.

Esitän nyt odotetun ja yleisen kysymyksen.

Miksi VR:n junissa ei kelpaa maksuvälineenä Visa Electron?

Sinun, joka luet tämän asiakaspalautteen, ei tarvitse osata vastata. Yhteisen hyvän nimissä haluan kuitenkin tähän kysymykseen vastauksen, joten toivon, että voit ohjata kysymykseni ja minut sellaiselle henkilölle, joka on vastuussa näistä järjestelmistä. Pyydä soittamaan, käymään, laittamaan sähköpostia – ihan mitä hyvänsä.

Tuota kysymystä tullaan kysymään tulevaisuudessakin. Tämä on ongelma kansalaisille – ei vain VR:lle – ja uskon, että minunkin lisäkseni löytyy jo useita ihmisiä, jotka mielellään auttavat teitä nyt, kun toivo oikeisiin tekijöihin on menetetty. Olen valmis tiiviiseen asiakaspalautesuhteeseen, puhelinsoittoihin, sähköpostien lähettämiseen sekä täysin korvauksettomaan konsultointiin ja teidän työnne tekemiseen, että tämä ongelma vain saadaan ratkaistua mahdollisimman nopeasti.

Vastauksen saatuani meillä on kaksi vaihtoehtoa:

 1. Kun saamme tietää kunnon syyn tähän maksuvälineongelmaan, voimme yhdessä selvittää keinot taata ne edellytykset, että Visa Electron saadaan toimimaan. VR saisi lisäksi imagovoittoa, kun pystyisi edes tässä asiassa pitämään ihmiset ajan tasalla, ettei jokaisen pettyneen matkustajan tarvitse kysyä samaa kysymystä aina uudelleen. (Asiakaspalvelusivun Usein kysyttyä -osioista ei löydy mitään mainintaa Visa Electronista.)
 2. Jos saatu syy on nuorten, kouluttautuneiden ja teknologiaa ymmärtävien ihmisten mielestä niin sanotusti paska, VR:n mollaaminen tulee jatkumaan ja asiakaskuntanne harvenee samalla, kun te ihmettelette, miksi lippujen hintojen nostaminen, perutut vuorot, myöhästelevät junat ja kelpaamattomat maksuvälineet eivät lisää junaliikenteen suosiota.

Ja ai niin: tämäkin juna on myöhässä, ettekä ole ilmeisesti vieläkään huomanneet verkkokauppanne suhteen, että internetiä ei suljeta joka päivä kello 23.30.

 • Tuxe

  Mikset hanki Visa Debit -korttia? Toimii kaikkialla ja on ilmainen nuorille (voi tosin riippua pankista).

 • sbhfsdgfwhu

  Voi voi.. Onpa Joonaksella nyt iso ongelma!

 • samsonite

  Kuuluiko vastausta perästä?