Politiikka on ruma sana

2009 July 24
by Joonas Mäkinen

Kertoessani erään opiskelijan äidille, että olen puoluepolitiikassa mukana, hän kielsi minua mainitsemasta asiasta tyttärelleen. Äidit suojelevat tyttäriään politiikalta. Miksi?

Politiikalle ei ole yhtä hyväksyttyä määritelmää, mutta minä pidän sitä yhteisten asioiden hoitamisena. Tämä määritelmää ylittää valtiohallinnon, ja vastustan ehdottomasti sitä kehitystä, että poliitikoista puhuttaessa puhuttaisiin lähinnä kansanedustajista. Kaikkien tulisi olla mukana politiikassa.

On vaarallista ajatella, että politiikka on vain ammattilaisia varten, ja että se olisi kaikille muille vahingollista. Tästä käsityksestä hyötyvät ainoastaan ne, joilla on jo niin paljon valtaa, etteivät he halua siitä luopua. Tällainen vallan keskittyminen on yhteiskunnalle hyvin haitallista. On totta, että joskus yksittäisistä vahvoista henkilöistä on arvaamattoman suurta hyötyä, mutta ei ole mitään järkeä pitää esimerkiksi samoja kansanedustajia eduskunnassa 25 vuotta putkeen. Ehdoton ja kyseenalaistamaton valta korruptoi ehdottomasti, ja ellei maailman poliittinen elimistö saa verensiirtoa säännöllisin väliajoin, siitä on vain haittaa yhteiskunnalle.

Hyvä esimerkki tästä surkeasta tilanteesta on Suomi, jota en kyllä pysty hyvällä omatunnolla kuvailemaan oikeusvaltioksi tai demokratiaksi. Tilanne on tietenkin huomattavasti parempi kuin monissa muissa valtioissa, mutta ongelmia on runsaasi. Vaikka monissa maissa tavattua suoraa lahjusten antamiseen perustuvaa korruptiota ei täällä paljon esiinnykään, järjestelmää on mädättänyt muun muassa kansanedustajien ummettuminen ja teollisuuslobbaus.

On hienoa, että varsinkin nuoria kannustetaan, toisinaan teennäisesti, toimintaan mukaan, sillä politiikka kaipaa uutta verta. Erityisesti kaivataan ihmisiä, jotka voivat toimia yhteiskunnan hyväksi omaa hyvyyttään, motivoituneena kuin minkä tahansa alan harrastajat. Haluan välttää ammattipoliitikoita, sillä politiikan pitäisi olla kaikille perustoimintaa, ja kansanedustajankin tehtävä vain siitä askeleen ylempänä oleva edustuksellinen luottamus- ja kunniatehtävä. Kun politiikka muuttuu ammatiksi, on peli menetetty. Yhteisiä asioita täytyy aina hoitaa hyvästä tahdosta, ei palkan vuoksi.

Poliitikko voi olla ilman kansanedustajan tehtäviäkin, ja hyvin mieluusti näkisinkin tällaisia ihmisiä enemmän. Talkootyöt, nuorisotoiminta, mielipidekirjoitukset ja tapahtumien järjestäminen ovat kaikki politiikkaa. Jos kansa vain sokeasti jättää tärkeät päätökset ja niistä keskustelemisen eduskunnan ja ministeriöiden virkamiehille, ei hyviä tuloksia ole odotettavissa. Sähköautoja ei tule, tuulivoimaa ei kehitetä, nettiyhteydet pysyvät hitaina ja ruoan hinta nousee, koska se sopii vanhoista liikemalleista kynsin hampain kiinni pitäville suuryrityksille. Jos työntekijöitä ei saa vakoilla, kansalaisille ei saa myydä ylihintaisia tuotteita tai pitäisi oikeasti olla viestintätekniikan kehityksen kärjessä, niin ainahan voi uhata lähteä maasta. Kyllä valtio taipuu, ja kansanedustajat saadaan pikkujoulukutsuilla puolustamaan tällaistakin kyseenalaista toimintaa.

200 ihmisen eduskunta ei voi olla perillä kaikista asioista, joten kansan itse täytyy täydentää heidän työtään. Eduskunnan tilanne voisi olla parempi, jos sen toimia arvosteltaisiin kovemmalla kädellä, korruptio kitkettäisiin ja päättäjät asetettaisiin edes jonkinlaiseen vastuuseen. Esimerkiksi ikäjakauman muutos auttaisi hyvin paljon. Vaikka kuinka haluaisin uskoa ihmiseen, joka pysyy avoinmielisenä, uteliaana ja koko ikänsä oppivana, en voi olettaa, että eduskunnan yli viisikymppiset koskaan osaisivat viedä Suomea eteenpäin tietoyhteiskunnan kehityksessä. He pikemminkin hidastavat kehitystä, ja tavallinen kansalainen kärsii. Mukaan toimintaan tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä ikään, sukupuoleen, uskontoon ja henkilökohtaiseen taustaan katsomatta, ja vaihtuvuuden kansanedustajien keskuudessa täytyy olla suuri.

Politiikka muovautuu tekijöidensä mukaan. Jos jokin ei päätöksenteossa miellytä, on aika itse tehdä asialle jotain. Älkää pelätkö politiikkaa, vaan lähtekää jokainen siihen mukaan.

  • Samuel

    Hyvä kirjoitus! Linkittelen tätä vähän ihmisille. :)

  • http://joonasmakinen.com Joonas Mäkinen

    Kiitos. :)